En berättelse i små doser om oss på Hallongläntans Ragdoll - katterna och människorna.

tisdag 5 juli 2011

Sessys baddag... :o)


Jag fick denna bilden från Sessys (S*Hallongläntans Annabeth Chase) matte Solveig. och den gjorde mig lite bekymrad. ;) Familjen packade bilen (den ökända Ursula a.k.a. Usch-Ulla) och for till Sala för att se om detta var sanningen om Sessys vackra yttre...


Solveig och jag - mest jag, tror jag :D - hade en väldigt rolig eftermiddag när vi (dvs Solveig) badade igenom Sessy efter konstens alla regler. Vad Sessy tyckte själv framgår ganska tydligt av bilderna...


"Hjälp! Någon?"


Vi gjorde en full showpreparering på henne - och det innebär: Först kletar vi in svansen och partierna bakom och lite runt öronen med GOOP, för att lösa upp fettet där. Har man en fertil hane kan man behöva kleta in hela katten och låta det sitta i några minuter. Är svansen så extremt fet att det inte funkar i alla fall kan man i yttersta nödfall använda lite Tufanega eller liknande. Det är en tvål med små kulor i som man använder i t ex verkstäder för att göra rent händerna med. Pga kulorna får man vara väldigt försiktig när man gnuggar svansen och sedan skölja ytterst noga efteråt.


Sessy får en tröstpuss av matte. :)

Efter avfettningen måste man skölja noga med vatten innan nästa steg, samt kleta in katten i YES och skölja bort det. Nästa steg är inpackning med Bio-Groom. Jag tar 3 matskedar till 3 dl vatten / vuxen katt och värmer upp det tills det har smält ihop helt. Man kletar in precis hela katten i detta (håll dig över kastrullen och använd gärna en svamp) och sedan får h*n sitta med detta i fem minuter, det räcker. När tiden är klar sköljer man med vatten så där noga igen.

Sedan är det äntligen dags för schamponeringen. Vi använder oss av ett väldigt bra märke - Anjou Beaute´, Blancheur. Det blandas innan badningen ut 50 / 50 eller ännu mer, så det blir drygt. Vi har hällt schampoblandningen i en blomspruta, så är det lätt att applicera på hela katten. Spraya katten och massera pälsen ordentligt, så att den blir riktigt ren överallt! Skölj med vatten efteråt och kleta sedan in rikligt med balsam i pälsen, överallt. Vi använder PCL balsam, Vitamin and Silk, jättebra! Efter detta sista steg är sköljningen oerhört viktig! När du tycker att nu är du i alla fall klar, så sköljer du en stund till. Var noga även med ansiktet och på bakbenen, där det ofta samlas schampo- och balsamrester när man sköljer. De sista sekundrarna av sköljningen kan man ta kallt vatten, så stänger hårstråna sig och man får en silkigare päls.


Sessy är färdigduschad och färdigfönad - en skönhet!! *älskar*


Torka kisse ordentligt med handdukar, ofta behövs det flera. Ta gärna sk hunddukar som finns t ex på Claes Ohlson, de suger väldigt bra! Placera sedan katten på ett bra bord (vi använder en strykbräda, som vi lägger en handduk på) och föna kisse med kall fön. Kamma svansen åt "fel" håll och föna den torr åt det hållet. Kamma upp kragen och byxorna och föna det helt torrt. Var noga så att katten är helt torr innan du slutar - särskilt under magen och under armarna, där det lätt blir lockigt annars. *inte bra* :)


Sessy poserar så fint! Hon är den som har fått mig att tycka om sköldpaddsfärgade katter - hon har en så otroligt stark utstrålning!


Vi brukar duscha våra katter två dagar innan första utställningsdagen, men det kan vara bra att provbada en tid innan, så att man ser att produkterna passar bra för just min katt! Annars får man prova sig fram med andra medel - det finns väldigt många bra schampon och balsam på marknaden!

Slutresultatet bör vara en ren och nöjd, supersilkig Ragdoll, som har helt rak päls som inte fluffar (utom svansen). :D


Sessy pustar ut efter ett par timmars hårt arbete!

Bra gjort Solveig - nu ser jag fram emot att se hur det går på Järvas utställning om två veckor! :o))

2 kommentarer:

  1. Ikväll är det dags. Då ska vi bada henne själva för första gången. Önska oss lycka till.....

    SvaraRadera
  2. Lycka till, Solveig! Fast ni är väl klara redan :o))

    SvaraRadera